BgFotoNET начало
 
 
 
 
МЕНЮ
Реклама...
Езикови курсове по интернет
ФОТОПАЗАР...
Няма обяви...
Тандемът Богданов & Мисирков
Публикувано във събота, 02 август 2003 в 05:49 часа от BgFotoNET
Представяме Ви
Нашият уважаван потребител rossy_vn ни пише: Те имат свой стил — различен, любопитен, екстравагантен. Изображенията им се отличават с мярка и вкус. Двамата направиха най-бързия голям фотографски пробив извън пределите на страната. Те са оператори и фотографи, които се изкушават от необичайния поглед към лица и сюжети. За работата и международното им признание разказва Георги ТОШЕВ... Борис Мисирков и Георги Богданов са 30-годишни, автори на проекта "КЕВА", събрали огромен кръг от съмишленици — фотографи, артисти, оператори, философи... Завършват НАТФИЗ "Кръстю Сарафов" в класа на проф. Борислав Пунчев. Само за последните три години изображенията им обикалят Европа. Проектите им се създават бавно и упорито. Понякога се забравят от самите тях за дълго, за да се реализират с изненадващо нови идеи.

Като най-важни събития в творческата си биография Жоро и Борис определят срещата си с оператора Емил Христов и пребиваването във "Фабриката" на Лучано Бенетон — място, където ежегодно се събират млади визуални творци от цял свят и работят близо година върху реклами, фотографски сюжети и технологични нововъведения. В "италианския си период" Богданов и Мисирков правят кратки клипове, концентрират се върху маниера да разкажеш сюжет за 30 секунди. С връщането си в България двамата работят като оператори във филми на Георги Дюлгеров и Светослав Овчаров, създават свое TV предаване "Фотоматон" по БНТ, включват се в производството на реклами и видеоклипове. Идея-проект "Ветерани на културата" минава под мотото да се произведе серия от портрети в сътрудничество с известното италианско списание "Colours". Всеки брой на изданието е тематичен. През 2001 година един от най-интересните е посветен на възрастните хора — къде и как прекарват старините си.

"За нас най-любопитното и атрактивно място в България беше специализираният Дом за ветерани на културата в кв. "Захарна фабрика". Запознахме се с неговите обитатели, общувахме с тях и това естествено ни провокира към създаването на портрети и изображения за битието им. В този дом наистина може да се види и срещне най-широк спектър от всякакви странни птици — режисьори, оперни певици, композитори, актьори...", разказва Георги Богданов. Портретите на тандема са изразителни и въздействащи. Авторите се занимават с проблема как и какво се случва с тези възрастни хора в момента, как изглеждат и най-вече дали се чувстват добре на това място. Оформилата се серия съдържа 12 цветни фотографии.

Голям международен успех им носи и проектът със странното заглавие "ID: 2000". Всичко започва с шумно технопарти във Военния клуб в края на 1999 г., на което се представят цветни портрети на млади българи, направени в софийски клубове. Серията "ID: 2000" два пъти е показвана в Германия. В Брауншвайг фотографиите на Богданов и Мисирков са част от колективна изложба, която включва представители на 33 европейски държави. Куратор на българите е известният австрийски фотограф Валтер Зайдл. Той е автор и на популярния мултимедиен проект "Разцъфване", който преминава под формата на шоу в различни страни на света. Проектът включва творби от новите медии, фотография и видеоарт. Освен Богданов и Мисирков в него участват и други представители на младото съвременно българско изкуство — Даниела Костова, Расим.

Фондация "Дестинация България" избира колекцията портрети за промоция на страната ни в няколко европейски държави. Кураторите Рени Монева, Теодор Котов и Мартичка Божилова представят колекцията в Дъблин и Мадрид заедно със серия от фотографии на Светослав Стоянов и Александър Евтимов.

Авторитетното списание "Европейска фотография" избира снимка на Богданов и Мисирков за корица на броя, посветен на изложбата в Брауншвайг. "Това доведе до много важни за нас ангажименти и срещи като участие в месеца на фотографията в Братислава, изложба във Виена. През ноември ограничен брой копия на "ID: 2000" се продаваха на най-известния пазар за фотография "Париж-фото" — разказва Жоро. — А две фотографии са продадени на търг в Бирмингам."

Друга тяхна реализирана идея е "Дързост и красота", направена за изложбата "Разцъфване" — своеобразна част от проекта за ветераните на културата. Борис Мисирков се занимава с части от пространства като стаи и места за отдих, заснети как се променят за кратък интервал от време. Семпла, но изключително въздействаща формула. Един телевизор, по който тече "Дързост и красота", е индикаторът за смисъла на живота на хората от старческия дом. Изображения и скромен текст представят кръг от лица, които се заковават пред малкия екран в 18 часа, за да съпреживеят сериала. Друга тяхна идея, по която работят вече две години, е "Нова митология". Това е поредната игра — любопитно и увличащо занимание за пресъздаване на образа на героите на новото време. В конкретния случай става дума за звезди на попфолка. В този проект изцяло се работи и борави с познати сюжети, известни герои и дори с известни културни течения. Предвижда се изложба, в която изображенията ще бъдат част от инсталация.

"Създадена със средствата на фотографията, "Нова митология" е по-скоро визуален израз и трансформация на спектакъла, отколкото самият спектакъл на живо. Свързването на индивидуалните стилове със западни митове и наративи предава специфичната роля на певеца. Сред представените звезди има само двама българи, Радо и Еми, които са и едни от най-известните изпълнители на българската попфолк сцена. Другите герои са етнически роми — намек за силното влияние на Ориента и циганската екзотика в българския попфолк", пише Валтер Зайдл.

Тази любопитна серия от цветни изображения може да шокира някого със сюжетите си — например Радо Шишарката е представен като мафиотски бос и мачо, а Пламен разкрива своята вътрешна красота в сцена, вдъхновена от филма на Дейвид Линч "Диво сърце".

Най-новият проект на Богданов/Мисирков е отново свързан с австрийския куратор и фотограф Валтер Зайдл, нарича се "Сватба" и е предназначен за международна изложба с участието на големи имена от световната фотографска общност. "Любопитно ни е да видим как изглежда снимка с подобен сюжет, произведена от някой световноизвестен автор", се чудят фотографите.

За себе си и работата

Жоро: Да си фотограф или оператор е колективно занимание. Важно е доколко навътре в себе си можеш да влезеш, да се затвориш и после да извадиш концепция за това, което искаш да представиш пред другите.

Борис: Най-голямото удоволствие е да можеш да редуваш работата като участник в някакъв колективен живот в киното, а после да отидеш в лабораторията и да си копираш тихо снимките сам. По-сигурен се чувствам във фотографията — някак там по-лесно се поемат рискове, макар че с телевизионното предаване "Фотоматон" предприехме доста смели експерименти. Чувствам се сигурен всеки път, когато имам тъй наречения "концепт", който да се следва по време на работа.

Жоро: Обикновено подхождам към визуалните си решения с доста изчистена и ясна идея. Разбира се, има и случаи, в които си позволявам нещо, което представлява някаква мистерия — потеглям абсолютно отворен, надявам се на шестото си чувство, импровизирам, затварям очи и реализирам това, което първо ми се яви.

Борис: И на двамата ни е по-любопитно да снимаме в натурен декор, в реална обстановка, защото идват някакви провокации от самото място, в което попадаш. Студийната работа много бързо се изчерпва.

Жоро: Според замисъла и ситуацията търсим подходящия обект, а когато той провокира, всичко става спонтанно. Времето за размисъл е когато си търсиш обекта.

Борис: Внимавам, когато подхождам към дадена задача. Важен е начинът, по който ще изглежда обектът. Особено когато става дума за човешки портрет. Понякога нещо се случва, друг път просто правиш една снимка.

Жоро: Никога не съм се изкушавал от репортажната фотография, по-точно от пикантния аспект — улавянето на събитието. Моето голямо любопитство е по-скоро към излизането навън и снимането на хора и обекти, които са част от ежедневието.

Борис: Когато започнах да снимам, дълго време се пробвах в репортажната фотография. След многократни провали разбрах, че не мога да се справя с новинарското снимане. Страстта ми е насочена към визуалния документ. Любопитно ми е документалните изображения да се поставят в друг контекст.

Жоро: Стремя се да открадна нещо, което съм решил, че е връзката ми с даден обект. Не държа напълно да вляза в обекта, понякога повече ме занимава какво си представям за него.

Борис: Най-приятното е да създадеш една нова, различна представа от съществуващата за даден обект. Често ми казват, че жените, които снимаме, изглеждали грозни. Приемам го като комплимент за работата ни, защото това означава, че сме измъкнали нещо ново, непознато за тях досега.

Жоро: За всеки сюжет търсим нов визуален подход. На Запад фотографите са строго профилирани — един снима само попартисти, друг — пейзажи и т.н. Ние обаче се изкушаваме да търсим непрекъснато разнообразие.

Борис: Комерсиалният успех ни занимава само дотолкова, доколкото е важно повече хора да видят работите ни. Затова малко ни стяга шапката в България. Уви, тук публиката е ограничена.

 
 

Сподели със всички...

 
Връзки
· Повече за Представяме Ви
· Статии от BgFotoNET


Най-четена Статия Представяме Ви:
Робърт Капа

Рейтинг за Статия
Среднa Оценка: 3
Гласа: 2


Моля, отделете една секунда и гласувайте за тази статия:

Отличен
Много Добър
Добър
Среден
Слаб

Опции

 версия за принтер версия за принтер


Посетете и нашите приятели:
| www.fotolia.com | www.fotokniga.bg | Регистрация на домейни |

Мain website engine code by phpnuke.org All Rights Reserved.
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters.
Content and images Copyright © 2001 - 2014 by BgFotoNET Ltd. and/or adduced sources. All Rights Reserved.
[ Условия за ползване ] Статистика за сайта [ За BgFotoNET ]
Ако не виждате всичките 16 зони от бяло до черно, калибрирайте мониторът си.