BgFotoNET начало
Професионални фотографии на невероятни цени...
 
 
 
 
МЕНЮ
Реклама...
Професионални фотографии на невероятни цени...
ФОТОПАЗАР...
Няма обяви...
ФАР - Вашият навигатор в арт фотографията
Публикувано във вторник, 01 март 2011 в 04:10 часа от BgFotoNET
Представяме Ви

ФОТО АРТ РЕВЮ СписаниеХудожествената фотография днес е много популярна, подходите на класическата фотография са известни, модерните влияния са многобройни, рядко някой си прави труда да вниква в хилядите авторски методи и школи. Той просто предпочита да вземе фотоапарата и да започне да гледа на света през визьора. В повечето случаи тази рецепта е по-добрата, отколкото опитите да се адаптира естетиката на 60-те години във формотворчеството на 2011 година.

Фототехниката е толкова масова, че и с мобилния си телефонен апарат всеки днес може да заснеме как под вълните от цунами на другия край на света се давят хора или как лавата на вулкан погребва цели селища. А ако ентусиаст на модерното с мобилен телефон заснеме градушка в диво българско село и пръв изпрати записа на националната телевизия, шансът му да се види всред водещите ТВ репортери е почти стопроцентов...

ФОТО АРТ РЕВЮ Списание

НЛО (ФАР) - Лондон, 1991 г.
фотография © Ник Чалдъков

ФАР-ът, който вече Ви намига от мониторите на Вашите компютри, е отдавна замислен, но построен наскоро в най-приятния за живеене български град – красивата Варна. Компютърното фотосписание ФАР ще бъде Ваш ориентир в океана на модерната фотография - както мореплавателите ползват за ориентация лъчите на морските фарове. Светлина в къщите Ви – lighthouses.

В центъра на това двуезично (българско-английско) онлайн издание е един от най-своенравните и особени творчески фотографи в България – бургазлията и варненецът, гражданинът на света - Ник Чалдъков. С него са и други хора, за които арт фотографията е не само техника и професия, а сложна комбинация от идеи, светоглед, визии, емоции, възторзи. Insight от английски, noesis от гръцки - онези креативни импулси, които идват отвътре. И стават форми, стихове, мелодии, които носят естетическо удоволствие и размисъл на хората. Точно тези хора ще бъдат насърчавани от издателите да снимат, да показват фотографиите си на всички и да слушат с признателна, но и лирично иронична усмивка коментарите на онези, за които тяхното творчество е предназначено... Защото в правенето на изкуство няма или не би трябвало да има  рецепти. Има препоръки и те не са задължителни. Като правило, една творба, включително фотографската, „хваща” зрителя най-вече с чуствата и идеите, които са заложени в нея. Чуствата са силно индивидуални, а идеите винаги имат криптогенни нюанси и послания.... 

Именно затова Ник Чалдъков и неговият екип предпочитат да се оттеглят в задната стаичка на фото-дидактиката, откъдето да произнасят тихо – като че ли само на себе си – простите заклинания на творчеството: „Бъди честен, бъди  искрен, бъди непредубеден, бъде честен, бъди вгълбен, бъди здрав, бъди  искрен, бъди влюбен, бъди буден, бъди внимателен, бъди искрен...” 

А тези, които с чаша вино и сандвич ходят в арт салоните, могат и да не надават ухо за заклинанията на творчеството. Те ще пийнат, ще хапнат и после равнодушнодоволни ще излязат навън. До следващия арт коктейл.

За други, обаче, тази поредица от често повтарящи се кратки заклинания може да донесе онова очистване на душата, за което издателят е написал даже цяла книга. (Ако някой от Вас има интерес към “Аз съм сега”, може да я прелисти във виртуалното пространство, защото и тя е общодостъпна в мрежата.)

Списание ФАР е издание за посветени – не „опитни”, неносещи отпечатъка на предубежденията, незатлачени с предразсъдъци хора или такива, за които зад всяка творческа изява има едва ли не „секретен умисъл”. Посветеният е отдаденият към възприемането на една творба човек – той е потенцално готов да я направи сам някога – рано или късно, зависи от рецепторите му за светлината, излъчвана от ФАР.

ФАР ще излъчва дълго време занапред сигналите си към тези, които вътре в себе си се нуждаят от тях и могат по “намигванията” му да се ориентират в сложната шир на всичко заобикалящо ни – и да го представят във фото формат, който обичаме да наричаме „живот”.

Екипът на ФАР ще има само една проста грижа – да чисти периодично кристалните призми на съоръжението, за да може светлината му да стига до тези, които се нуждаят от ориентир и помощ. За всички останали има два избора – да катастрофират в егоцентризма си или да тръгнат успешно по други пътища, водени от други вътрешни и външни фарове.....

Защото винаги пътищата на твореца са различни – и само негови....  

http://www.chaldakov.com/far.htm

Текст: © Пламен Пъчев

Най-ниските цени за фотографско осветление и аксесоари в България...
 
 

Сподели със всички...

 
Връзки
· Повече за Представяме Ви
· Статии от BgFotoNET


Най-четена Статия Представяме Ви:
Робърт Капа

Рейтинг за Статия
Среднa Оценка: 0
Гласа: 0

Моля, отделете една секунда и гласувайте за тази статия:

Отличен
Много Добър
Добър
Среден
Слаб

Опции

 версия за принтер версия за принтер


Посетете и нашите приятели:
| www.fotolia.com | www.fotokniga.bg | Регистрация на домейни |

Мain website engine code by phpnuke.org All Rights Reserved.
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters.
Content and images Copyright © 2001 - 2014 by BgFotoNET Ltd. and/or adduced sources. All Rights Reserved.
[ Условия за ползване ] Статистика за сайта [ За BgFotoNET ]
Ако не виждате всичките 16 зони от бяло до черно, калибрирайте мониторът си.