BgFotoNET начало
Фото Арт Ревю - списанието за позитивна арт критика на Ник Чалдъков
 
 
 
 
МЕНЮ
ФОТОПАЗАР...
Няма обяви...
Реклама...
Езикови курсове по интернет
Гореща линия - документална фотография на Васил Донев и Георги Кожухаров
Публикувано във понеделник, 04 февруари 2013 в 17:47 часа от BgFotoNET
Фото изложби

Гореща линия - Васил Донев и Георги КожухаровГореща линия - изложба документална фотография от Либия и Сирия на Васил Донев и Георги Кожухаров

Откриването на изложбата в присъствието на авторите е на 12 февруари (вторник) от 19.00 часа в галерия-сутерен на ФотоСинтезис Арт Център.

Гореща линия - Васил Донев и Георги Кожухаров

Гореща линия - изложба документална фотография от Либия и Сирия на Васил Донев и Георги Кожухаров /12.02. – 26.02.2013/


ФотоСинтезис Арт Център, галерия-сутерен, София, бул.Васил Левски 57

Васил Донев работи като фотограф за Европейската Пресфото Агенция ( ЕПА) от 16 години. През 2011 година той заминава да отразява военните действия в Либия, като снима в продължение на 26 дни на фронтовата линия от страна на бунтовниците. Базиран в крепостта на бунтовниците – град Бенгази – той всеки ден пътува до местата, където се провеждат сраженията между градовете Брега и Адждабия. Неговите фотографии от Либия обиколиха света от първите страници на вестници като “Ню Йорк Таймс”, “Хералд трибюн”, “Гардиън”.

Георги Кожухаров работи като фотожурналист за  вестниците “Дневник” и “Капитал” от 2006г. От март 2011г. в Сирия се води ужасяваща война отнела досега около 60 000 човешки животи. Историята на Георги Кожухаров ще ви отведе в центъра на военните действие в град Алепо, който е една от основните арени на сражения между силите на Башар Асад и свободната сирийска армия. В края на ноември 2012г. той прекарва шест дни сред бунтовническите отряди, отразявайки отблизо бойните действия в града.

Откриването на изложбата в присъствието на авторите е на 12 февруари (вторник) от 19.00 часа в галерия-сутерен на ФотоСинтезис Арт Център.

2 МЕСЕЦА, ПОСВЕТЕНИ НА ВОЕННАТА ФОТОГРАФИЯ И ФОТОЖУРНАЛИСТИКА В ГАЛЕРИЯ ФОТОСИНТЕЗИС – “EYE OF THE BEHOLDER”

“Аз съм свидетел и тези фотографии са моите показания” Джеймс Нахтуей

С “Гореща линия” започва един проект на галерия ФотоСинтезис, в рамките на който ще представим военна фотография и фотожурналистика в няколко предстоящи изложба. До края на април ще видите в самостоятелни изложби фотографии от Елена Йончева и Николай Стойков, Олаф Ярлбро, Олег Попов.

Всички фотографии, които ще бъдат показани в рамките на проекта, са заснети на горещата линия, в зоните на военни действия: в Либия, Сирия или Афганистан... Kъдето и по света да се намират местата, на които са заснети фотографиите, лицето на войната е едно и също навсякъде.

Нарекохме този проект “Eye of the beholder” или окото на очевидеца, защото хората зад обектива са тези, които често работят на граничната линия на живота и смъртта, за да документират и да бъдат свидетели за извършените престъпления срещу хуманността. Само през 2012г. при изпълнение на служебния си дълг са загинали 88 журналисти по данни на организацията “Репортери без граници”. 

Един от най-големите военни фотографи на нашето време, Джеймс Нахтуей в речта си по време на наградите TED говори за силата на фотографията като свиделство: “Фотографите отиват до екстремните краища на човешките преживявания, за да покажат на хората какво се случва. Понякога залагат живота си, защото вярват, че вашите мнения и влияния имат значение. Те насочват снимките си към вашите най-добри инстинкти, щедрост, чувство за добро и зло, способността и желанието да се отъждествите с другите, отказа да приемете неприемливото.”

 
 

Сподели със всички...

 
Връзки
· Повече за Фото изложби
· Статии от BgFotoNET


Най-четена Статия Фото изложби:
Река Ропотамо от птичи поглед

Рейтинг за Статия
Среднa Оценка: 0
Гласа: 0

Моля, отделете една секунда и гласувайте за тази статия:

Отличен
Много Добър
Добър
Среден
Слаб

Опции

 версия за принтер версия за принтер


Посетете и нашите приятели:
| www.fotolia.com | www.fotokniga.bg | Регистрация на домейни |

Мain website engine code by phpnuke.org All Rights Reserved.
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters.
Content and images Copyright © 2001 - 2014 by BgFotoNET Ltd. and/or adduced sources. All Rights Reserved.
[ Условия за ползване ] Статистика за сайта [ За BgFotoNET ]
Ако не виждате всичките 16 зони от бяло до черно, калибрирайте мониторът си.