BgFotoNET начало
Професионални фотографии на невероятни цени...
 
 
 
 
МЕНЮ
ФОТОПАЗАР...
Няма обяви...
Реклама...
Езикови курсове по интернет
Индианско лято - фотографска изложба на Иво Данчев
Публикувано във сряда, 13 февруари 2013 в 09:41 часа от BgFotoNET
Фото изложби

Индианско лято - фотографска изложба на Иво ДанчевДали Дивият Запад все още съществува? Как се е променил духът на Запада под натиска на съвременния свят?

Иво Данчев прекарва лятото на 2011 г. в резервата на индианското племе Crow (врани) в Монтана, САЩ, документирайки начина на живот и традициите на тези жители на северноамериканските прерии...

  Индианско лято - фотографска изложба на Иво Данчев

  Индианско лято - фотографска изложба на Иво Данчев
  26.02. – 18.03.2013

  ФотоСинтезис Арт Център, кафе-галерия, София, бул.Васил Левски 57

  Откриване: 26 февруари от 19.00 часа

  Дали Дивият Запад все още съществува? Как се е променил духът на Запада под натиска на съвременния свят? Иво Данчев прекарва лятото на 2011 г. в резервата на индианското племе Crow (врани) в Монтана, САЩ, документирайки начина на живот и традициите на тези жители на северноамериканските прерии. Резултатът от това пътуване в търсене на отминалите времена е “Индианско лято”.

  Изложбата от 44 фотографии представя съвременната племенна култура на американските индианци. Описанията към фотографиите са дело на Любомир Кюмюрджиев, журналист и редактор в списание National Geographic България който също е пътувал из американския Запад, живял е с прерийни индианци и е придобил сериозни познания за техните традиции, минало и настояще. 

  По време на изложбата ще бъдат показани и фотографии на Едуард Къртис, заснети преди повече от 100 години, в които е документирана традиционната култура на американските индианци от началото на 20-ти век.

  edward curtis едуард къртис снимки индианци


  Промените през тези 100 годинии, животът на съвременните индианци извън познатите стереотипи и непознатите духовни традиции ще бъдат тема за разговор в две срещи, съпътстващи изложбата:

  28 февруари ( четвъртък) от 19.00 часа - “Индианско лято – едно пътуване от идеята до изложбата” – среща-разговор с Иво Данчев за проекта и пътя към неговата реализация, за съвременния живот на индианците, за допускането на фотографа и изследователя в една традиционна култура, която пази своите тайни.

  5 март ( вторник) от 19.00 часа - “Седмата посока” – лекция-разговор за духовните традиции и практики на американските индианци с Любомир Кюмюрджиев, редактор в списание National Geographic България и автор на текста към изложбата.

  “За североамериканските индианци всеки е чувал, всеки знае нещо – включително и хора, които нямат никакъв интерес към тяхната история и култура. Индианците са често експлоатирана тема в приключенската литература. Всичко това създава фалшивото усещане за “познаване” на коренната американска култура, за съмнителна “яснота” относно природата на индианските традиции, характер, светоглед. Всъщност, духовните учения на първите жители на Америка, техните концепции за света и живота, мъдрите им послания към човечеството са слабо познати или абсолютно неизвестни на голяма част от не-индианците.“

  ___________________________________________________________________________________________

  Иво Данчев

  За автора: От 2009 г. Иво е фотограф-сътрудник на списание National Geographic България, а от април 2012 – арт-директор на изданието. По-време на 6 годишната му кариера на професионален фотограф е отличаван в различни фотоконкурси, а през 2011 г., като част от утвърден вече екип на NG България, Данчев получава заедно с другия член на екипа Любомир Кюмюрджиев престижната награда за журналистика „Черноризец Храбър”. http://www.divakphoto.com/ 

  Фотографът Едуард Къртис (1868-1952) пътува из Северна Америка повече от 30 години, за да документира традиционния начин на живот на коренното население. Енциклопедичния му труд “Животът на индианците в Северна Америка" от 1906 година  е най-значимото изследване  на американските индианци. 

  Изложбата се осъществява в сътрудничество с Посолството на САЩ в България, както и благодарение на фондация „Америка за България“ и с медийната подкрепа на списание National Geographic България.

  По време на пътуването ФотоСинтезис предостави на Иво Данчев фотографска техника за реализиране на неговия проект, а магазини „Стената“ - туристическа екипировка.

   

   

Професионални фотографии на невероятни цени...
 
 

Сподели със всички...

 
Връзки
· Повече за Фото изложби
· Статии от BgFotoNET


Най-четена Статия Фото изложби:
Река Ропотамо от птичи поглед

Рейтинг за Статия
Среднa Оценка: 0
Гласа: 0

Моля, отделете една секунда и гласувайте за тази статия:

Отличен
Много Добър
Добър
Среден
Слаб

Опции

 версия за принтер версия за принтер


Посетете и нашите приятели:
| www.fotolia.com | www.fotokniga.bg | Регистрация на домейни |

Мain website engine code by phpnuke.org All Rights Reserved.
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters.
Content and images Copyright © 2001 - 2014 by BgFotoNET Ltd. and/or adduced sources. All Rights Reserved.
[ Условия за ползване ] Статистика за сайта [ За BgFotoNET ]
Ако не виждате всичките 16 зони от бяло до черно, калибрирайте мониторът си.