BgFotoNET начало
Професионални фотографии на невероятни цени...
 
 
 
 
МЕНЮ
ФОТОПАЗАР...
Няма обяви...
Реклама...
ИСТОРИИ без особена причина - изложба на Елена Йончева и Николай Николов
Публикувано във четвъртък, 21 февруари 2013 в 19:27 часа от BgFotoNET
Фото изложби

Фотографската изложба представя кадри от съвместните проекти на Елена Йончева и оператора Николай Николов в горещите точки на света, включително и техния поглед към събитията в Сирия.

“ИСТОРИИ без особена причина” - изложба  фотографии от Сирия, Сомалия, Израел и Палестина на Елена Йончева и Николай Николов

27.02. – 13.03.2013

ФотоСинтезис Арт Център, галерия-сутерен, София, бул.Васил Левски 57

Откриване: 27 февруари (сряда) от 19.00 часа в галерия сутерен на ФотоСинтезис Арт Център.

Фотографската изложба представя кадри от съвместните проекти на Елена Йончева и оператора Николай Николов в горещите точки на света, включително и техния поглед към събитията в Сирия, където те прекарват 16 дни в един от най-размирните градове – Алепо.

В Сирия журналистите успяват да стигнат до най-радикалните бунтовнически отряди   – “Ан Нусра”, “Ахрар ал Шам”, “Ал Тауахид”.  Проследяват действията им на фронтовата линия, преминават през обезлюдените квартали на Алепо, където бойците са прокарали специални тайни проходи, снимат ежедневието на хората в Алепо в условията на гражданска война и недостига на някои основни продукти

В Израел и Палестина двамата български журналисти обикалят в продължение на 20 дни и заснемат един от най-трагичните моменти в новата история на двата народа. Те документират живота на палестинците и израелците по време на израелската военна операция "Закалено олово". По време на тази 22-дневна война загиват стотици мирни жители, хиляди остават без дом. Фотографиите са направени в периода 8 – 30 януари 2009 г. на територията на Израел и Палестинската ивица Газа в градовете Йерусалим, Здарот и Газа. Снимките са малък отзвук от дългогодишния конфликт между Израел и Палестина, в частност на последиците от израелските бомбардировки над Газа.

В Сомалия Елена и Николай се промъкват до леговището на сомалийските пирати и кадрите ще ни срещнат с ежедневието на хората, които живеят в едни от най-опасните райони в света: места, в които основният закон е оръжието.

Бунтовник от отряда "Ал Тауахид" се отправя на акция. Снимка: Елена Йончева


За авторите:

Елена Йончева и операторът Николай Николов работят заедно от няколко години. Снимали са документалните филми за пиратите в Сомалия, за събитията в Израел и Палестина. Последният им филм  “Сирия: Бунтовниците на Алепо” беше показан пред януари 2013 година.


Елена Йончева е репортер и автор на поредица от документарни филми за най-горещите точки по света - Ирак, Иран, Сомалия, Афганистан, Израел, Русия, Украина, Колумбия, Чечня, Северна Корея, Алжир, Босна, Косовo.


Елена в стария град. През уязвимите от снайперисти места се преминава бързо. Снимка: Николай Николов

 2 МЕСЕЦА, ПОСВЕТЕНИ НА ВОЕННАТА ФОТОГРАФИЯ И ФОТОЖУРНАЛИСТИКА В ГАЛЕРИЯ ФОТОСИНТЕЗИС – “EYE OF THE BEHOLDER”

“Аз съм свидетел и тези фотографии са моите показания” Джеймс Нахтуей


"Еye of the Beholder" един проект на галерия ФотоСинтезис, в рамките на който ще представяме военна фотография и фотожурналистика в няколко изложби. До края на април ще видите в самостоятелни изложби фотографии от Георги Кожухаров и Владимир Донев (Гореща линия), Елена Йончева и Николай Николов, Олаф Ярлбро, Олег Попов.


Всички фотографии, които ще бъдат показани в рамките на проекта, са заснети на горещата линия, в зоните на военни действия: в Либия, Сирия или Афганистан... Kъдето и по света да се намират местата, на които са заснети фотографиите, лицето на войната е едно и също навсякъде.


Нарекохме този проект “Eye of the beholder” или окото на очевидеца, защото хората зад обектива са тези, които често работят на граничната линия на живота и смъртта, за да документират и да бъдат свидетели за извършените престъпления срещу хуманността. Само през 2012г. при изпълнение на служебния си дълг са загинали 88 журналисти по данни на организацията “Репортери без граници”. 


Един от най-големите военни фотографи на нашето време, Джеймс Нахтуей в речта си по време на наградите TED говори за силата на фотографията като свиделство: “Фотографите отиват до екстремните краища на човешките преживявания, за да покажат на хората какво се случва. Понякога залагат живота си, защото вярват, че вашите мнения и влияния имат значение. Те насочват снимките си към вашите най-добри инстинкти, щедрост, чувство за добро и зло, способността и желанието да се отъждествите с другите, отказа да приемете неприемливото.”

Жена от ивицата Газа. Снимка: Елена Йончева

Професионални фотографии на невероятни цени...
 
 

Сподели със всички...

 
Връзки
· Повече за Фото изложби
· Статии от BgFotoNET


Най-четена Статия Фото изложби:
Река Ропотамо от птичи поглед

Рейтинг за Статия
Среднa Оценка: 0
Гласа: 0

Моля, отделете една секунда и гласувайте за тази статия:

Отличен
Много Добър
Добър
Среден
Слаб

Опции

 версия за принтер версия за принтер


Посетете и нашите приятели:
| www.fotolia.com | www.fotokniga.bg | Регистрация на домейни |

Мain website engine code by phpnuke.org All Rights Reserved.
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters.
Content and images Copyright © 2001 - 2014 by BgFotoNET Ltd. and/or adduced sources. All Rights Reserved.
[ Условия за ползване ] Статистика за сайта [ За BgFotoNET ]
Ако не виждате всичките 16 зони от бяло до черно, калибрирайте мониторът си.