BgFotoNET начало
 
 
 
 
МЕНЮ
ФОТОПАЗАР...
Няма обяви...
Реклама...
Отвъд хоризонта - документална фотография на Олег Попов
Публикувано във вторник, 26 март 2013 в 15:38 часа от BgFotoNET
Фото изложби

Отвъд хоризонта - документална фотография на Олег ПоповФотографската изложба “Отвъд хоризонта” е последната от проекта “Eye of the Beholder”, посветен на военна фотография и фотожурналистика. Нейният автор е Олег Попов, един от фотографите в България с над 30 години стаж зад обектива, дългогодишен военен фоторепортер, чиито снимки са публикували най-престижните издания в света.

В изложбата ще бъдат експонирани непубликувани и непоказвани до момента кадри от Афганистан,  където фотографът прекарва 36 дни заедно с екип на Ройтерс...

  Отвъд хоризонта - документална фотография на Олег Попов

  Отвъд хоризонта

  документална фотография на Олег Попов

  02.04. – 21.04.2013

  ФотоСинтезис Арт Център, галерия-сутерен,София, бул.Васил Левски 57

  Откриване: 2 април (вторник) от 19.00 часа в галерия-сутерен на ФотоСинтезис Арт Център.

  Отвъд хоризонта - документална фотография на Олег Попов


  Снимал е войните в Хърватия, Босна, Чечения, Косово, Израел, Македония, Агфанистан и Ирак. За отразяването на събитията в Ирак, където прекарва тридесет и пет дни с американски морски пехотинци и изминава заедно с тях 570 км. от Басра до Багдад, той е отличен с награден знак “За вярна служба под знамената” – III степен. Военен фотокореспондент в агенция Ройтерс години наред, той e и първият българин, който оглавява фотоотдела на агенцията за Израел и палестинските територии – една от най-отговорните и ключови позиции в новинарството.

  В изложбата ще бъдат експонирани непубликувани и непоказвани до момента кадри от Афганистан,  където фотографът прекарва 36 дни заедно с екип на Ройтерс.

  Отвъд хоризонта - документална фотография на Олег Попов

  Изложбата е последната от проекта за военна фотография на ФотоСинтезис Арт Център "Eye of the Beholder", в рамките на който се състояха изложбите на Васил Донев и Георги Кожухаров "Гореща линия", на Елена Йончева и Николай Николов "Истории без особена причина" и на Олоф Ярлбро "Сирия: войната отвътре и Гражданската война в Непал".

  2 МЕСЕЦА, ПОСВЕТЕНИ НА ВОЕННАТА ФОТОГРАФИЯ И ФОТОЖУРНАЛИСТИКА В ГАЛЕРИЯ ФОТОСИНТЕЗИС – “EYE OF THE BEHOLDER”

  “Аз съм свидетел и тези фотографии са моите показания” Джеймс Нахтуей

  "Еye of the Beholder" един проект на галерия ФотоСинтезис, в рамките на който ще представяме военна фотография и фотожурналистика в няколко изложби. До края на април ще видите в самостоятелни изложби фотографии от Георги Кожухаров и Владимир Донев, Елена Йончева и Николай Николов, Олаф Ярлбро, Олег Попов.

  Всички фотографии, които ще бъдат показани в рамките на проекта, са заснети на горещата линия, в зоните на военни действия: в Либия, Сирия или Афганистан... Kъдето и по света да се намират местата, на които са заснети фотографиите, лицето на войната е едно и също навсякъде.

  Нарекохме този проект “Eye of the beholder” или окото на очевидеца, защото хората зад обектива са тези, които често работят на граничната линия на живота и смъртта, за да документират и да бъдат свидетели за извършените престъпления срещу хуманността. Само през 2012г. при изпълнение на служебния си дълг са загинали 88 журналисти по данни на организацията “Репортери без граници”. 

  Един от най-големите военни фотографи на нашето време, Джеймс Нахтуей в речта си по време на наградите TED говори за силата на фотографията като свиделство: “Фотографите отиват до екстремните краища на човешките преживявания, за да покажат на хората какво се случва. Понякога залагат живота си, защото вярват, че вашите мнения и влияния имат значение. Те насочват снимките си към вашите най-добри инстинкти, щедрост, чувство за добро и зло, способността и желанието да се отъждествите с другите, отказа да приемете неприемливото.”

 
 

Сподели със всички...

 
Връзки
· Повече за Фото изложби
· Статии от BgFotoNET


Най-четена Статия Фото изложби:
Река Ропотамо от птичи поглед

Рейтинг за Статия
Среднa Оценка: 0
Гласа: 0

Моля, отделете една секунда и гласувайте за тази статия:

Отличен
Много Добър
Добър
Среден
Слаб

Опции

 версия за принтер версия за принтер


Посетете и нашите приятели:
| www.fotolia.com | www.fotokniga.bg | Регистрация на домейни |

Мain website engine code by phpnuke.org All Rights Reserved.
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters.
Content and images Copyright © 2001 - 2014 by BgFotoNET Ltd. and/or adduced sources. All Rights Reserved.
[ Условия за ползване ] Статистика за сайта [ За BgFotoNET ]
Ако не виждате всичките 16 зони от бяло до черно, калибрирайте мониторът си.