BgFotoNET начало
 
 
 
 
МЕНЮ
Реклама...
ФОТОПАЗАР...
Няма обяви...
Фотографска изложба на Евгения Максимова
Публикувано във сряда, 19 февруари 2014 в 21:20 часа от BgFotoNET
Фото изложби

Евгения Максимова - фотограф“Следи ” е фото-проект, изследващ и документиращ днешната реалност в американските градове  Кайро (щата Илинойс) и Падука (щата Кентъки). Двата града се намират на около 50 км един от друг, там където реките Охайо, Тенеси и Мисисипи се вливат една в друга. Някога богати и проспериращи благодарение на местоположението си, днес двата града споделят сходна, макар и отчасти различаваща се история на възход, падение и надежда ренесанс. Пусти улици и празни полуразрушени сгради стоят редом до безмълвните, някога прекрасни театри “Гем” и “Колумбия” (Gem and Columbia Theaters) в очакване на новата си съдба...

Фотографска изложба на Евгения Максимова

Фотографска изложба на Евгения Максимова
25 февруари – 25 март/ ГАЛЕРИЯ SYNTHESIS, София, бул.Васил Левски №55

Изложбата представя два проекта на Евгения Максимова – “Следи” и “Асоциирана носталгия”.

Следата е визулен белег, свидетелство от предишно присъствие или съществувание на  нещо или някого. Да следваш - означава да проследиш, преоткриеш, изследваш и установиш първоизточника. “Следата” е белег, носещ историята в себе си като резултат от своето съществуване във времето. “Следата” е визуален документ.

Обект на проекта “Асоциирана носталгия” е кичът. Триумфалният марш на кича започва отдавна , oще в праисторията на човечеството, а културата на кича днес процъфтява във всички сфери на живота. Някой хора го намразват още при първия  контакт с него, но повечето просто го обожават. Кичът е визуален “fastfood”.  За някои той  е трудносмилаем  и дори предизвиква физическо неразположение. За други хора обаче се той се явява като “естествена” и вкусна душевна храна. Кичът, сам по себе си, не изисква много подготовка, преосмисляне и анализ. Всъщност, кичът много рядко изисква каквато и да било мислъл. Той дава бърз отговор на най-първичните човешки инстинкти. И веднъж намерил подходящите съставки на кича, “готвачът” е готов да отвори верига от ресторанти. Кичът е мелодраматичен, сантиментален и фолк, но също така кичът и забавлява.

Фотографска изложба на Евгения Максимова

“Макар и да съм родена от майка- художничка, почитателка на всички форми на изкуството и творческата мисъл , голяма част от детските ми спомени са дълбоко свързани с кича. Кичът беше на показ и уважение в повечето български къща в онези години. Красиво подредените вещи стояха зад витрини на сходни секции и обикновенно бяха гордостта на дома. Кичът бе съдба и никой никога не можеше да избяга от нея. Това беше духът на времето и неговата специфична форма на политическа пропаганда и унифициране. Кичът оставил дълбока следа на интерес у мен, днес е обект на проекта “Асоциирана носталгия”.”

Откриването е на 25-ти (вторник) от 19.00 часа в галерия SYNTHESIS в присъствието на автора.

Изложбата ще е отворена за публиката в галерия SYNTHESIS на булевард „Васил Левски“ № 55 от 25-ти февруари до 25 март от 9:30 до 20:30, всеки ден.

_______________________________________________________________________________

За автора:

Евгения Максимова - фотографЕвгения Максимова е родена в гр.Русе. Завършила е Виенския университет по специалностите журналистика и руска филология.  С фотография започва да се занимава през 2005 г., a година по-късно печели първата си голяма наградата на конкурса Konica Minolta за България.

“С течение на времето фотографията се превърна от хоби в мой любим начин на общуване. Тя ми дава възможност не само  ясно да фокусирам мисълта си, но и да дам на креативността си поле за творческа изява. Журналистическото ми образование, разбира се, оказва голямо влияние върху повечето от фотографските ми  проекти. И въпреки че те се различават от традиционната концепция за "фотожурналистика", целта им е да разкажат за живота на другите и да анализират социално-политически модели и тенденции, за да се изследват техните последици върху обществото и културата“, смята авторката.

Работите на Евгения се презентират от базираната във Виена австрийска агенция Anzenberger Agency.

Фотографскитe й творби са публикувани в едни от най-големите световни издания като National Geographic, Geo, Guardian, Independent, Московские Новости  и други.

Нейни изложби са показвани в България, Франция, Австрия, Великобритания, САЩ и др.

2009 Galerie auf der Pawlatsche – Виена, Австрия
2009 Lovech Art Gallery – Lovech, Bulgaria
2009 IPA “Best of Show”  Галерия Splashlight, Soho, Ню Йорк, САЩ
2011 Photosynthesis Art Center- Sofia, Bulgaria
2012 Parc de Bagatelle Paris (Festival Circulations), France
2012Gallery at Flannels, Leeds, UK
2012 Anzenberger Gallery, Vienna, Austria
2012 Maiden Alley, Paducah, KY
2012 See New Perspectives - пътуваща изложба – Сараево, Босна и Херцеговина, Белград, Сърбия
2013 ImageSingulières Festival, Sete, France
2013 See New Perspectives exhibition tour, Berlin, Zagreb

 
 

Сподели със всички...

 
Връзки
· Повече за Фото изложби
· Статии от BgFotoNET


Най-четена Статия Фото изложби:
Река Ропотамо от птичи поглед

Рейтинг за Статия
Среднa Оценка: 0
Гласа: 0

Моля, отделете една секунда и гласувайте за тази статия:

Отличен
Много Добър
Добър
Среден
Слаб

Опции

 версия за принтер версия за принтер


Посетете и нашите приятели:
| www.fotolia.com | www.fotokniga.bg | Регистрация на домейни |

Мain website engine code by phpnuke.org All Rights Reserved.
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters.
Content and images Copyright © 2001 - 2014 by BgFotoNET Ltd. and/or adduced sources. All Rights Reserved.
[ Условия за ползване ] Статистика за сайта [ За BgFotoNET ]
Ако не виждате всичките 16 зони от бяло до черно, калибрирайте мониторът си.