BgFotoNET начало
Професионални фотографии на невероятни цени...
 
 
 
 
МЕНЮ
Реклама...
Професионални фотографии на невероятни цени...
ФОТОПАЗАР...
Няма обяви...
Марио Тестино
Публикувано във събота, 18 януари 2003 в 18:38 часа от BgFotoNET
Представяме Ви

Той накара света на модата да заговори за нова красота и сексуалност


Какво е общото между Мадона, Джъд Лоу, Гуинет Полтроу, Роби Уилямс, Катрин Зита-Джоунс, Лиз Хърли, Кейт Мос, принцеса Даяна? Всички те са заставали през обектива на емблематичния фотограф Марио Тестино. За тези портрети, създадени от Тестино за последните пет години, говорят като за икони на съвременната култура. Точно така и ги разглеждат в Лондонската национална галерия на портретите, където майсторът излага повече от сто и двадесет цветни и черно-бели фотографии. За своите четиридесет години Марио Тестино е успял от моден фотограф да стане признат класик на съвременната фотография...
Тестино, Мадона, 5-годишната й дъщеря Лурдес и съпругът й Гай Ричи на откриването на изложбата

В детството си, в отдалечената от знаменитости Лима, столицата на Перу, Тестино мечтаел да стане свещеник. Но като пораснал и се преселил в Лондон в началото на 80-те, той започнал работа като сервитьор и си купил фотоапарат. Не след дълго, както не е трудно да се предположи, младият човек започнал да престъпва праговете на модните списания. Но обикновено работата не отивала по-далеч от приемната.

Истинската слава идва през 1995 година след снимките за Gucci на Колекцията на Том Форд, след която се заговаря за мода на героите на новия шик. Тази фотосесия буквално потапя публиката в епохата на легендарния нюйоркски клуб Studio 54, с неговата хиперсексуалност и възбуждаща шикозност. От Форд и Тестино модата получава мощна инжекция виталност, жизненост. На Тестино му провървяло: светът на модата в края на 90-те се нуждаел от нов поглед. Модната фотография се уморила да удря зрителя по челото с блясък, стигащ до дребнавост. Сега се изисквало не да се диктува стил, а да се загатва образът на Живота. При това да се прави естествено, без превземки и напъни, без пресилване. Марио Тестино, със своята дива провинциалност и латиноамерикански темперамент, успял. Неговите снимки са разбираеми и близки за зрителите. В тях има много слънце и вятър, разкрепостени модели и непринудени пози. Надали моделите въобще мислят за дрехите, когато снимат с Тестино. На снимките не изглежда, че те работят, по-скоро си почиват. Със своята непринуденост тези фотографии съблазняват, прелъстяват. Така се заговаря за новата сексуалност.

Самият фотограф постоянно разсъждава за вътрешната красота на своите герои. "Чрез всяка снимка аз разказвам някаква история, която да бъде интересна за зрителите." Понякога неговите работи са даже твърде увлекателни. Особено груповите портрети. Затова го наричат горещ фотограф и го упрекват в повърхностност. Марио Тестино отговаря на завистниците с поредната серия горещи фотографии, а особената припряност обяснява на своя простичък английски: „Аз съм моден фотограф. Аз искам да колекционирам изкуство. Аз не искам да бъда изкуство. На вас ви е необходимо търпение. Аз нямам търпение. На вас ви трябва време. Аз нямам време."

Тестино е автор на най-известната фотография на принцеса Даяна. Той я снима през 1997 година за Venity Fair. Тя току-що се е развела и готви аукциона за своите рокли. Няма никакво настроение. Принцесата седи пред фотографа, здраво скръстила ръце и крака. Той й казва, че така не става, и се опъва на кушетката, подлагайки ръце под брадата. В тази поза, предложена от Тестино, светът видя новата, свободната Даяна. Портретът е публикуван след нейната смърт.* списание Beauty
Професионални фотографии на невероятни цени...
 
 

Сподели със всички...

 
Връзки
· Повече за Представяме Ви
· Статии от BgFotoNET


Най-четена Статия Представяме Ви:
Робърт Капа

Рейтинг за Статия
Среднa Оценка: 0
Гласа: 0

Моля, отделете една секунда и гласувайте за тази статия:

Отличен
Много Добър
Добър
Среден
Слаб

Опции

 версия за принтер версия за принтер


Посетете и нашите приятели:
| www.fotolia.com | www.fotokniga.bg | Регистрация на домейни |

Мain website engine code by phpnuke.org All Rights Reserved.
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters.
Content and images Copyright © 2001 - 2014 by BgFotoNET Ltd. and/or adduced sources. All Rights Reserved.
[ Условия за ползване ] Статистика за сайта [ За BgFotoNET ]
Ако не виждате всичките 16 зони от бяло до черно, калибрирайте мониторът си.