BgFotoNET начало
 
 
 
 
МЕНЮ
Реклама...
Езикови курсове по интернет
ФОТОПАЗАР...
Няма обяви...
Правилният избор на фотокамера Част I - камери за начинаещи
Публикувано във четвъртък, 02 февруари 2006 в 23:00 часа от BgFotoNET
Фото размисли
Нашият уважаван потребител wilhemina ни пише:

Често срещан въпрос във форумите е “Отделил съм средства, кажете ми коя е най-добрата камера”. Какъвто и отговор да се даде, той ще е грешен. Изборът на фотоапарат е като избора на дрехи – трябва да е изцяло съобразен с човека. В три поредни статии ще разгледаме какви камери са подходящи за начинаещите, напредналите любители и професионалистите...


На пазара се предлага изключително изобилие от камери, параметрите на които варират в широки граници. Разнообразието е чудесно само по себе си, но поставя купувача пред сериозна дилема. Започва търсене на най-изгодното съотношение между цена, качество и функции. Но достатъчно ли е съобразяването единсвено на тези фактори?

От голямо значение са уменията на бъдещия купувач, също така и какъв тип снимки смята да прави. Не са редки случаите, когато е отделена сериозна сума, човекът закупува най-новата камера, разполагаща с много функции, но снимките изглеждат по-зле и от тези, правени с най-елементарната камера. Необходимо е всеки, преди да купи камера, да се съобрази с това, доколко може да оперира с нея. Единствено притежаването на професионална камера няма да направи от начинаещия - майстор на фотографията. За това не е необоходимо закупуването на най-скъпата възможна камера от човек, тепърва прохождащ в това изкуство.

Пръвата среща с фотографията може да се окаже объркваща, особено ако се налага съобразяване и съчетаване на много настройки на камерата. Резултатът обикновено е доста разочароващ. Най- подходящи за начало са камерите, с напълно или частично програмирани режими. Такива са компактните камери, независимо от това дали работят с филм или запечатват образа на матрица. Както показва името, те са с малки размери – от почти не надвишаващи размера на телефонна карта до по-едрите, но все пак събиращи се в обикновен джоб. Компактните цифрови камери са по-малки от аналоговите, по простата причина, че сензорът им е доста по-малък сравнен с филма. Това позволява центърът на обектива да е по-близо до него.

Дигитални камери предлагат освен директен визьор и LCD дисплей, който е в помощ на начинещите фотографи. Препоръчително е камерата да притежава и двете. LCD дисплеят улеснява кадрирането и дава директен достъп до снимките секунди след заснемането им. От друга страна визьорите на най-новите модели се предлагат с възможност за корекция на диоптъра и за показване на основните настройки при снимане в тях.

По-евтините модели са напълно автоматизирани. На практика те са от типа насочи и снимай. Те са с несменяеми обективи и експонацията се определя автоматично. Фокусът при тях е или фисиран или се настройва автоматично, в зависимост от режима на работа. Най- често предлаганите профили при компактните дигитални камери са за протрет, пейзаж, автопортрет или изцяло автоматичен. Някои модели предлагат и режим нощни снимки. Компактните фимлмови камери рядко позволяват правенето на такива, по-скоро включват вградената светкавица, отколкото да работят при скорост под 1/30s. Новите камери притежават и макро режим.

По-голямата част от дигиталните апарати, а и някои от филмовите притежават zoom обективи. Фокалната им дължина е еквивалентна на тази на обективи с 30-35mm до такива с 90-135mm. По-голяма дължина рядко се постига, главно защото снимките се развалят от движенията на камерата.

По-скъпите модели предлагат ръчно настройване. Обикновено този режим се означава като manual или просто M. При него са възможни експоненциална компенсация, работа с няколко режима на светкавицата, баланс на бялото, настройка на апертурата. Този вид камери са подходящи за начинаещи, имащи основна представа от фотография. Тези хора знаят основните правила, което им позволява свободно да ги прилагат. Усвоявайки ги до съвършенство те могат креативно да ги нарушават, което ги премества в класа на напредналите любители. На въпроса към какви камери са подходащи за напредналите и професионалистите ще се спрем в следващите статии.

Част II* материалът е авторски
Професионални фотографии на невероятни цени...
 
 

Сподели със всички...

 
Връзки
· Повече за Фото размисли
· Статии от BgFotoNET


Най-четена Статия Фото размисли:
Защо да наемем професионален сватбен фотограф за нашата сватба..?

Рейтинг за Статия
Среднa Оценка: 4
Гласа: 8


Моля, отделете една секунда и гласувайте за тази статия:

Отличен
Много Добър
Добър
Среден
Слаб

Опции

 версия за принтер версия за принтер

Свързани раздели

Фото размисли


Посетете и нашите приятели:
| www.fotolia.com | www.fotokniga.bg | Регистрация на домейни |

Мain website engine code by phpnuke.org All Rights Reserved.
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters.
Content and images Copyright © 2001 - 2014 by BgFotoNET Ltd. and/or adduced sources. All Rights Reserved.
[ Условия за ползване ] Статистика за сайта [ За BgFotoNET ]
Ако не виждате всичките 16 зони от бяло до черно, калибрирайте мониторът си.