BgFotoNET начало
Професионални фотографии на невероятни цени...
 
 
 
 
МЕНЮ
Реклама...
ФОТОПАЗАР...
Няма обяви...
За планиращите екскурзия извън България през топлия сезон - малко съвети част I
Публикувано във понеделник, 05 юни 2006 в 00:02 часа от BgFotoNET
Фото школа
Нашият уважаван потребител velio ни пише:
Тези съвети са плод на моя и на други хора опит, на мои и на чужди грешки или добри решения, хрумвания, щастливи случайности.

Понеже топлият сезон идва, реших, че е полезно да споделя известно количество опит, за да дам поне база за разсъждения и решения на решилите да пътуват. Защото екскурзията е едно разстройващо семейния, а и личния бюджет начинание, ще разгледам нещата и откъм финансовата страна – все пак, много от нас дават свои пари в екскурзията. Нека тези пари да бъдат вложени, а не изхарчени!

Екскурзията започва от вкъщи. Доверете се на фирма, коята е отдавна на пазара. Не се блазнете от примамливи обещания за спане в 4 или 5 – звездни хотели “само за…лева” ! Навсякъде сиренето е с пари и никой не чака вас, та да ви постила и килимче пред хотела си, където да спите “почти безплатно”. Платете си спокойствието и приятното прекарване! Платете си – ще имате очи и да недоволствате, и да претендирате!
След като уговорите и платите екскурзията, започнете поне месец по-рано с подготовката. Така тя няма да Ви дотежи, ще сте спокоен и като резултат от това ще изпуснете и забравите по-малко неща.

Решете защо искате да отидете на екскурзия! Понеже сайта, а и статията са насочени към снимащите братя, ще приема, че това е една от целите на екскурзията. Така или иначе ще снимате и архитектура и обекти в екстериор. Напишете си на един лист градовете, които ще посетиcте, след което в интернет или в библиотека потърсете забележителностите на тези градове. Много от истинските забележителности не са туристически атракции. Ако сред познатите Ви има архитект, поканете го на гости и поговорете с него. Ще получите много добри съвети и препоръки. Добре ще е да си ги запишете. Ако имате диктофон – още по-добре. Ако въпрпосният архитект Ви е приятел, сам ще предложи да свърши малко работа за проучването Ви. Не му отказвайте, а веднага се съгласете с благодарност!!! Неговото КПД в тази област е несравнимо по-голямо от Вашето! Освен това, ето повод да се видите, пийнете по напитка, проведете приятен разговор и като цяло се отпуснете и прекарате добре. Отвсякъде погледнато си е “далавера”! Преснимайте или принтирайте материалите, които намерите. Записвайте си! Мозъкът е за да се мисли!

Купете си карти на градовете, в които ще ходите. В много от архитектурните справочници има и адреси на арх. забележителности. Намерете ги на картата и ги отбележете. С час – час и половина труд вкъщи ще си спестите часове ходене, нерви и питане. Всички църкви, катедрали и джамии са насочени на изток. Създайте си общо впечатление за града, доколко нагъсто са сградите и как са ориентирани улиците. Това ще Ви помогне при избора на обективи. Картите са ориентирани с горната си страна на север, долната – юг, лявата – запад, дясната – изток, освен, ако не е указано друго. През лятото в северното полукълбо, Слънцето изгрява от сравнително чист изток и залязва на сравнително чист запад. Ако ще пътувате в южното полукълбо, имайте предвид, че Слънцето ще изгрява от североизток и ще залязва на северозапад. Колкото по на юг пътувате, толкова по-изразено ще е това. Разглеждайки картата се съобразете с това.

Картите казват много. Разглеждайте ги в свободното си време, дори да нямате нужда от това. Ако ще снимате до водна повърхност, набавете поляризационен филтър. Ултравиолетов филтър е меко казано “задължително” да имате. Обърнете внимание на компенсацията на скорост или бленда при използването на поляризационен филтър! Ако не знаете необходимата стойност, отворете бленда и половина. За снимки в интериор на лента и без светкавица, ще Ви е нужен конверсионен филтър. Ако нямате такъв, а имате второ тяло, а предвиждате доста интериорни снимки, заредете го с филм, балансиран за топло осветление (3200 К, Tungsten). Имайте предвид, че с такъв филм можете да снимате само на осветление от ел. крушка с волфрамова жичка и нощни градски снимки. Никаква светкавица, никакви дневни външни снимки. Ще станат сини.

Набавете си удобна и здрава фото чанта. Добре ще е да има място в нея за материалите и картата на града. Ако не можете да си позволите фото чанта или да намерите такава от познат, много Ви препоръчвам да намерите калъф за апарата или сак за камерата. Атаката на прахоляка към тях ще е брутална, а и ще се блъскате с други туристи. Предпазете техниката си! Без нея ще имате само субективни, избледняващи спомени!

Набавете си малък триножник и жило. Ако ще правите интериорни снимки и е забранено използването на светкавица, тези две нещица ще са Ви от огромна полза. Под “малък триножник” визирам наистина малък. Има такива с огъващи се крачета и дълги 10 – 15 сантиметра. Леки и миниатюрни. Повече в 99.9 % от случаите няма да Ви е необходимо.

Купете си още поне 50% от заплануваното филми или памет (касети за камерата) и батерии. Дори да ги върнете, нищо не губите, а цените им в туристическите градове са потискащи. Ако започнете по-отрано подготовката, ще приемете това финансово вложение по-леко. Ако техниката Ви работи само с battery pack и няма възможност за обикновени батерии – купете си още един. Скъпичко е, но помислете си колко средства влагате. И едно скапване на захранването до какви драми ще доведе. Предпазете се!

Ако не сте използвали дълго апарата си, проверете го в ателие за поправка, или купете евтин филм и го изщракайте. Ако всичко след промивката е наред – няма преекспонирани, няма осветени, няма безфокусни кадри, в общи линии всичко е наред. При този тест изложете апарата на силна светлина, като махнете капачката на обектива и насочите обектива към светлината за около 15 минути. После поставете капачката и превъртете позата. Ако механиката изисква да се направи снимка, отново при сложена капачка и в тъмна стая (банята) натиснете спусъка и превъртете позата. Този елементарeн тест ще Ви покаже, доколко наред е непропускащата светлина механика на затвора на апарата. Популярна е като “перде”. Ако впоследствие този кадър е макар и малко осветен, търсете друг апарат. Не се занимавайте с ремонти!!! Потърсете друг апарат!!! Едно от местата, където в София могат да прегледат апарата Ви е “Camera Classics Ltd” на ул. “Сердика” 26 – улицата вдясно на Дома на Киното, който е до Централни Хали. Не възприемайте това като реклама – просто аз ходя там.

Ако не сте ужасяващ маниак, два варио обектива ще задоволят нуждите Ви – широк-нормален и нормален-дългофокусен. Проверявайки апарата, проверете и тях! Ако Ви се намира сенник – добре дошъл, ако не – използвайте едната си ръка. Финансовото вложение не е особено оправдано. Удобство е, но не е необходимост, след като не Ви е трябвал досега.

Преценете доколко Ви е необходима светкавица или осветление за камерата. Ако имате – задължително ги вземете, ако нямата, но може приятел да Ви заеме – вземете. Ако единствения изход е да купите, имайте предвид, че ще ги използвате само за просветка. В музеи, галерии и други подобни , ще сте щастливи, ако въобще Ви позволят да снимате, а не си помисляйте да използвате светкавица! Това няма как да остане незабелязано и ще Ви навлече такива проблеми, каквито Ви е трудно да си представите. В такива случаи, малък статив и жило са незаменими помощници. НЕЗАМЕНИМИ !!!

Светломер! Не забравяйте този малък уред! Ако е вграден в апарата и мери през обектива – добре. Ако не мери през обектива, а е на тялото или пък въобще липсва, набавете си! Имайте предвид, че той също работи с батерии!
Хвърлете няколко консерви в багажа. Естествено не шкембе чорба! Всяка нация има специфична кухня и ако тя не Ви понесе, ще бъдете готов. Не си заслужава да изкарате 1 ден с болки в стомаха!

Ако заминавате с детето си, купете му една “сапунерка”. Това ще е преживяване за него, а и ще го научите на нещо. Доставете му това удоволствие. После, като показва снимките, които е направило само, ще искри от гордост, а Вие от щастие. И всичко това може да е под 50 лева. Както и да се погледне – струва си!

Съобразявайки се с цялото информационно натрупване преди екскурзията, направете принципен сценарий за фотосите си. Напишете го!!! Можете ли да го напишете, снимането няма да Ви е проблем като гледни точки, ракурси, осветление и кадриране! Не подценявайте написването –то ще издигне труда Ви няколко стъпала по-високо, въпреки че може сега това да Ви се вижда смешно!!! С риск да стана досаден, пак ще Ви посъветвам – ако не знаете какво да напишете на спокойствие, как ще знаете какво искате от снимките си, когато няма да има около Вас спокойствие, а само дърдорещи и бутащи се хора и досадници, които ще Ви обясняват за себе си (винаги ги има)!!!

Това са в общи линии съветите преди пътуването. Подготвяйте се отрано и обръщайте внимание на детайлите!

“Дяволът е в детайлите”!!!


Част I | Част II
 
 

Сподели със всички...

 
Връзки
· Повече за Фото школа
· Статии от BgFotoNET


Най-четена Статия Фото школа:
СВЕТЛИНА И ЦВЯТ [ част I ]

Рейтинг за Статия
Среднa Оценка: 4.75
Гласа: 4


Моля, отделете една секунда и гласувайте за тази статия:

Отличен
Много Добър
Добър
Среден
Слаб

Опции

 версия за принтер версия за принтер


Посетете и нашите приятели:
| www.fotolia.com | www.fotokniga.bg | Регистрация на домейни |

Мain website engine code by phpnuke.org All Rights Reserved.
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters.
Content and images Copyright © 2001 - 2014 by BgFotoNET Ltd. and/or adduced sources. All Rights Reserved.
[ Условия за ползване ] Статистика за сайта [ За BgFotoNET ]
Ако не виждате всичките 16 зони от бяло до черно, калибрирайте мониторът си.