BgFotoNET начало
 
 
 
 
МЕНЮ
Реклама...
Професионални фотографии на невероятни цени...
ФОТОПАЗАР...
Няма обяви...
За планиращите екскурзия извън България през топлия сезон - малко съвети част II
Публикувано във понеделник, 12 юни 2006 в 11:18 часа от BgFotoNET
Фото школа
Нашият уважаван потребител velio ни пише:
Та, като цитирах английската поговорка “Дяволът е в детайлите”, помислете с какъв ръчен багаж ще пътувате. Ако пътувате със самолет, фото техника няма да Ви трябва. Ако пътувате, както в повечето случаи, с автобус, преценете доколко си струва, освен ръчния багаж да имате фото чанта, която да пазите през целия път, а и каква част от пътя ще е през нощта. Аз вземам техниката при себе си. Но пък от друга страна през време на пътуването се храня минимално, така че фото чантата ми е най -големия багаж. Струва си да се щракне някое, ако не интересно, то поне приятно кадърче в почивките.

Напишете на лист марката, модела и серийния номер на тялото (телата), обективите, светкавицата и камерата, които носите. Консултирайте се с водача (на екскурзията, а не шофьора) и освен ако не е забранено, ги впишете в декларацията си. Особено ако минавате през Сърбия, Румъния или друга сходна на тях държава! Когато минавате граница, не снимайте...
Някъде е забранено, а някъде митничарите се лигавят и унищожават филма.
След като пристигнете и се настаните, ако имате време, припомнете си материалите и картите за обектите на първите снимки. Направете това след като се настаните в хотела и научите програмата за екскурзията. Тогава подготовката за снимки ще е пълноценна. При възможност, направете разходка из града в който сте, естествено с апарат. Ако това е надвечер, когато тълпите туристи са изчезнали и хората са се поуспокоили, когато светлината багри с топли тонове града можете да направите прекрасни кадри, да се запознаете общо с града, въобще да се освежите след пътуването, а накрая, ако сте с компания приятели, приятелка или семейство, да пийнете по бира. Разглеждайте хората, които ходят по улиците. Те ще Ви кажат много и ще се адаптирате към държавата, културата и манталитета много по-бързо и лесно.

Горещо Ви съветвам при пристигане в нов град, първо да намерите туристическо бюро. Във всяка уважаваща себе си държава, във всеки неин град има такова. Оттам ще може да вземете (в повечето случаи безплатно) пригодена за туристи карта на града. По нея ще се ориентирате несравнимо по-лесно и няма да сте зависим от групата с която сте. А това, вярвайте ми, е голямо предимствмо!!! Ето стъпките,които Ви препоръчвам хронологично при слизане в нов град:

1. Разберете в колко часа трябва да се върнете!
2. Запишете улиците на най-близкото кръстовище!
3. Намерете туристическото бюро и си набавете от него карта. Ако няма (което не ми се е случвало), използвайте вашата. Ако нямате карта, купете си от първата книжарница!
4. Тръгнете в обратна на групата посока!
5. След 100 метра спрете, начертайте си маршрута на картата, сгънете я удобно за носене, извадете апарата и се забавлявайте!

Не забравяйте, че в колкото и богата държава да сте, крадци има навсякъде. Няма значение, дали сте с DSLR NIKON или съветски апарат за под 50 лв. За крадците фотоапарата е скъпа вещ и първо я атакуват, а после я оценяват. От това имам личен опит в Италия, въпреки че съм висок и доста едър.
Носете си личните документи и парите във вътрешен джоб с цип. Осигурете си спокойствието, за да се насладите на прекарването.
Носете поне 2 резервни филма над заплануваното.
Ако можете, зареждайте батериите си всяка вечер.
Изщраканите филми прибирайте в кутийката, а нея в торбичка и направо в багажа на дъното. Ще Ви трябват чак в България.
Прибирайте изсниманата лента изцяло в касетката и не оставяйте малко парченце навън. Рискувате по невнимание пак да я заредите във фотоапарата.
Съобразявайте се със спецификата на националната кухня. Не рискувайте 1 ден да прекарате със стомашни болки. Използвайте консервите, които носите. Това не е срамно! Това е предвидливо! Ако възникне непредвидена неприятност, купувайте си и яжте само консерви и сухари. Тези съвети са за хора със слаби стомаси, но съгласете се, че не може да отидете където и да е , а да си оставите стомаха вкъщи!

Не се подлъгвайте по предложения за нощни преживявания, освен ако това не е целта Ви. На другия ден ще сте недоспал, обеднял и махмурлия – в най-добрия случай. А това не кореспондира с намерението за хубави снимки.
При желание за снимане в религиозна сграда – катедрала, църква, баптистерий и др., винаги искайте разрешение от свещеник или уредник. Дори да не знаете език, като им покажете апарата, ще Ви разберат.Не се водете по чужд акъл. Използвайте вашия! В никакъв случай не използвайте светкавица и говорете минимално! Уважавайте хората, които имат нужда да общуват с Бога! Тяхната причина да са в Божия храм е много по-сериозна, отколкото Вашата! Уважавайте хората, усмихвайте се и ще получите разрешение да снимате и на забранени места. Не се осланяйте на водача на групата! Попитайте или помолете лично. Дори да не знаете език. Така ще предадете лично послание, а не въпрос за принципна възможност, както би се възприело от екскурзовода. Гарантирам Ви го!

При интересни обекти за снимане, отрано се отдалечете малко от групата. Така ще бъдете малко по-свободен, а и хората ще Ви възприемат по-сериозно и няма да Ви пречат.

Груба грешка е при снимане с камера да се използва вариото в процеса на снимане. Използвайте го само , когато се налага. Ако искате да покажете сграда и после детайл от нея, заснемете общ план на обекта, спрете записа, кадрирайте с вариото и заснемете детайла. Използвайте варио в кадър, само след като добре сте премислили и видели през камерата цялото вътрешнокадрово движение. Ако не Ви харесва, потърсете друго решение. Не прибързвайте, освен ако не сте назад с времето!

Движете камерата бавно! В противен случай ще докарате главоболие на гледащия записите Ви.

И един малко комичен съвет – внимавайте кога камерата снима и кога не, за да не се приберете с половин час запис на ходещите Ви крака. Това съм го виждал! За радост не от мен направено!

Не снимайте пряко срещу Слънцето! CCD-то може да се повреди!

Внимавайте да не попадне лазерен лъч върху CCD-то. Това може да е последното нещо, което ще заснеме!

Не гледайте през фотоапарата в Слънцето! Може да Ви се наруши зрението за известно време!

Ако сте начинаещ, нагласете техниката на автоматичен режим, като внимавате за светкавицата, когато сте в храм!

Ако може, завържете със здрав и тънък шнур капачките на обективите (при камерите това е масова опция) и ги слагайте всеки път, когато спрете да снимате! Пазейки техниката, обезпечавате и спомените си!

Апарат или камера – дръжте ги стабилно, но не напрегнато! Ако са нови, правете “сухи” тренировки вкъщи, за да се научите да не трепкате всеки път, когато натиснете спусъка!

Съобразете натискането на спусъка на фотоапарата с дишането и сърдечния си ритъм. Снимайте, когато сте издишал и след удар на сърцето си. Ще усетите пулса си, ако за няколко секунди спрете да дишате. Подпрете левия си лакът на тялото. Така ще имате стабилна опора, съобразена с физическата пулсация на тялото. Натискайте спусъка меко и категорично.
Носете си шапка! В противен случай, при силно Слънце, рискувате да прекарате половината от деня, седейки на сянка. А такъв “спомен” ще Ви се иска да забравите!

Не щадете лента! Ако свършите лентите, купете си! Ако сте предвидлив и усетите такава вероятност, преди да е станало късно, започнете да се оглеждате за магазини или фотомагазини с промоции. Може да намерите ленти със себестойност по-ниска от тази в България, при добър късмет обаче. Задължително вижте срока им на годност и съобразете решението си с него. Не рискувайте да дадете парите си за негодни ленти! В никакъв случай не давайте парите си за ленти с изтекъл срок на годност, колкото и да Ви уверяват, че са съхранявани в хладилник!!! Не приемайте лента, свалена от витрина, дори да е в срок на годност!!! Слънцето я е унищожило!!! Преди да платите лентата, огледайте внимателно кутийката! Ако забележите следи от избеляване, върнете лентата и поискайте друга! Огледайте и нея! Избеляването на кутийката е сигурен признак, че лентата е била подложена на слънчеви лъчи!!!

Когато пътувате със самолет, имайте предвид, че рентгена на летището може да увреди лентите Ви. Минете ги като ръчен багаж, или ги сложете в метална кутия. Съобразете решението си с факта, че кутията може да се възприеме като заплаха за сигурността на полета и да си навлечете тежки неприятности.
Това са, в общи линии, моите съвети и препоръки, с които може да се съобразите или не при плануването и осъществяването на екскурзия. Каквото да приемете или отхвърлите, аргументирайте решението пред себе си. Подхождайте интелигентно и внимателно. Обърнете предварително внимание на детайлите, защото “дяволът е в детайлите”!

Част I | Част II
 
 

Сподели със всички...

 
Връзки
· Повече за Фото школа
· Статии от BgFotoNET


Най-четена Статия Фото школа:
СВЕТЛИНА И ЦВЯТ [ част I ]

Рейтинг за Статия
Среднa Оценка: 5
Гласа: 3


Моля, отделете една секунда и гласувайте за тази статия:

Отличен
Много Добър
Добър
Среден
Слаб

Опции

 версия за принтер версия за принтер


Посетете и нашите приятели:
| www.fotolia.com | www.fotokniga.bg | Регистрация на домейни |

Мain website engine code by phpnuke.org All Rights Reserved.
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters.
Content and images Copyright © 2001 - 2014 by BgFotoNET Ltd. and/or adduced sources. All Rights Reserved.
[ Условия за ползване ] Статистика за сайта [ За BgFotoNET ]
Ако не виждате всичките 16 зони от бяло до черно, калибрирайте мониторът си.