BgFotoNET начало
 
 
 
 
МЕНЮ
Реклама...
Професионални фотографии на невероятни цени...
ФОТОПАЗАР...
Няма обяви...
Избор на фотоапарат - „Дайте пуканките“*
Публикувано във понеделник, 20 август 2007 в 05:10 часа от BgFotoNET
Фото размисли
Нашият уважаван потребител Tuono ни пише: Няма значение дали са солени или с карамел - важното е да са много* Няма значение дали са солени или с карамел - важното е да са много...

[] - Кой фотоапарат е по-добър? Olympus SP 510 или Fuji s700?

[] - Сравнение между Canon 400D и Nikon D40x.

[] - Какво да си взема за 700 лв.? Ще снимам цветя и пейзажи.

Познато, нали! Фотографските форуми за пълни с подобни въпроси, което само по себе си не е никак лошо, нали затова са форумите, за да се обменя полезна информация. Страшното идва после - почти мигновено пада лавина от некомпетентни и субективни отговори, плод на дребното човешко желание да бъдем учители на останалите. Снежната стихия помита всичко след себе си, убивайки последната надежда за правилен избор на фотоапарат. По средата на действието някой изкрещява "Дайте пуканките" и четящото множество сеирджийски сяда пред компютрите да наблюдава с наслада развитието на битката, хрупайки пуканки като буби черничеви листа...

1. Малко предистория.

1990 година, Кайро, Египет. Клаксони до побъркване. В 6:00 сутринта. От 10 дни съм тук и чакам момента с пирамидите. Не, че толкова ми е интересно, колкото исках да тествам фотоапарата. Всеки беше взел някаква SKINA за 20 лв. и се кефеше на безидейните си снимки, но нали все гледам да съм на ниво носех със себе си специален фотоапарат с черно-бели ленти формат 6 на 6. Обмислях всеки кадър - композиция, бленда, скорост - исках всичко да е наред и мисля, че успях да запечатам миговете от това пътуване по най-добрия начин.

Само съм си мислел, обаче. Прибирайки се вкъщи първата ми работа беше да занеса снимките в единственото фото в града. Черни облаци, черни сгради, черни улици - всичко ми беше черно пред погледа. Лентата ли, фотоапарата ли, пустинната буря или некадърниците от фотото - незнам, но провалът беше пълен, виждаха се само мъгляви силуети. От този ден стремежът ми към по-добри снимки не е спрял.

Малко след това купих някакъв автоматичен фотоапарат, с който ми трябваха няколко часа за да разбера, че това не е за мен. Още на другия ден се разходих из пазарите и намерих това, което търся - ЗЕНИТ. Ура другари.

2006 година., Перник, България. Отдавна хората са в дигиталната ера и въпреки всички hi-tech уреди, с които съм оборудван, продължавам да снимам с онзи ЗЕНИТ. Любител съм и на 100 снимки си харесвам само една, но започна да ми става малко скъпо с тези ленти. Май е време за промяна.

2. Сапунерки, турбо-сапунерки и душ-гелове.

Както всяка техника, която купувам поне една година предварително проучвам техническите параметри, тестове по разни списание и преди всичко мнения на потребители, които вече са купили даден продукт. Така попаднах на фотографските форуми, където сред голямото количество амбалаж открих наистина ценни съвети от хора, които са на ниво. Следващите редове не са за професионалистите и те спокойно могат да прескочат тази статия. Написаното е преди всичко за търсещите нов фотоапарат, които считат себе си за любители като мен.

Грубо фотоапаратите могат да се разделят на три вида:

2.1 Сапунерки - това са любителски фотоапарати от нисък клас, предназначени за действието "Пуцай куме". Имат минимален брой функции, всичко е автоматизирано и за потребителя остава само да насочи и да натисне бутона. Ако до този момент сте имали подобен автоматичен лентов апарат вероятно тези "сапунерки" са най-подходящи за вас. Има разни вариации в тези модели като оптичен стабилизатор, ръчни настройки, нощни снимки и други подобни неща, които освен цената и самочувствието на притежателя им друго не повишават.

Напълно възможно е снимките, които "вади" такъв апарат да се харесат на непретенциозните, защото голяма част от хората са именно такива. Важните неща при този клас са възможността за работа с обикновени батерии, оптичен Zoom и снимане на добро видео със звук. В повечето нови модели има вградена литиево-йонна батерия, но вместо предимство тя се превръща в основен недостатък при планински разходки или почивки далеч от 220V.

Като марка и модел няма особено значение на какво ще се спрете, всички предлагат почти еднакви функции и качество. Отивате в магазина и харесвате фотоапарат на цвят, тегло, вкус и цена. Все пак когато говорим за марки се придържайте към стари и доказани фирми в областта като Canon, Nikon, Pentax, Olympus и други, оставяйки екзотичните имена настрана. Panasonic е една много уважавана от мен фирма и вероятно техните машини също са добри, но нямам лични наблюдения. Малко ми напомнят тракторите Fiat-Hitachi, но знам ли, може да са сполучливи, много хора ги взимат.

2.2 Турбо-сапунерки - тук нещата започват да приличат на истински, но бегло и само на външен вид. Характерен представител на този клас е Panasonic FZ50 - един отличен фотоапарат, който за една бройка да влезе в моето оборудване, неоправдано висока цена продължава да има.

Турбо-сапунерките на външен вид наподобяват професионален апарат, но обективите им не се сменят. Най-често са снабдени с голямо оптично увеличение от порядъка на 10, 12, 16 или 18 пъти, за което вина имат малкият размер на матрицата и по-големите обективи спрямо сапунерките. Малката матрица неизбежно внася "шум" в снимките и често резултатът е разочароващ за потребителите с по-високи изисквания.

И тук батериите трябва да бъдат приоритет при избора на фотоапарат от този клас - за предпочитане е работа с обикновени батерии тип AA. Ако устройството ще се ползва и за видео клипове трябва да се сравнят броят на кадрите в секунда и резолюцията на заснемането.

Големият размер на турбо-сапунерките ги прави неудобни за носене навсякъде, но несменяемият обектив, сравнително качествените снимки и добрите функционални възможности могат да се окажат удачен избор. Високата им цена обаче хвърля в сериозни размисли всеки, който е решил да отдели 1000 лв. за фотоапарат, както стана в моят случай.

2.3 DSLR - класът на професионалните фотоапарати.

Тук нещата вече загрубяват. Забелязвам, че по-голямата част от активно пишещите из фотографските форуми имат някакъв апарат от този клас, който считат за най-добрия. Достатъчно е само за марките да попитате "Canon или Nikon" и ще трябва да тичате до магазина за пуканки. Представете си какви става ако конкретизирате модел или ако имате неблагоразумието да споменете някоя от другите фирми. Не е за приказване просто.

Тези фотоапарати са истинските машини, предназначени за правене на истински снимки. Голяма матрица, стабилна механика и множество сменяеми обективи правят възможно запечатването на миговете от живота във вида, в който го познаваме от изложби и списания. Когато бяхме малки деца си спомням как закачахме с щипки за простор парчета от пластмасови чашки за спиците на колелото за да бръмчат, имитирайки мотор. Ето това са сапунерките и турбо-сапунерките - закачени пластмасови кофички, докато звукът от щракането на огледалото и затвора при DSLR апаратите може да се сравни само с рев на кросов мотор. Усещането е друго, удоволствието е друго и най-вече снимките са други. Няма видео, няма гледане на TFT дисплея в реално време, има само снимки и толкова.

Ако досега сте използвали какъвто и да е лентов огледално-рефлексен фотоапарат, единственото ви решение е закупуването на дигитален SLR. В противен случай ще съжаляване горчиво, избирайки сапунерка или турбо такава. Кой точно модел и марка вече зависи от конкретните предпочитания и финансови възможности.

Искам обаче да отворя една голяма скоба. Фотоапаратите от този клас също се разделят на любителски, полу-професионални и професионални по строгите критерии за класифициране на този вид техника. Няма да изпадам в подробности, които сами можете да прочетете, но ще спомена, че да се нарече "любителски" един DSLR фотоапарат е също толкова грешно и заблуждаващо, колкото да се нарече "професинален" един средно добър турбо-сапунер. Имайте предвид тези неща когато четете за даден апарат в какъв клас попада.

3. Често срещани мнение от форумите.

И така, след зададен въпрос "Какъв фотоапарат да избера?" част от мненията задължително съдържат някои от следните елементи:

bullet Избери Canon (Nikon, Pentax)

Изборът много прилича на BMW, Mercedes или Audi. И трите немски марки не ми харесват, но не бих отказал нито една от трите. Фирмите с традиции във фотографията нямат право да произвеждат некачествени неща и която и марка да изберете, няма да сгрешите. Повтарям само да се пазите от неизвестни имена или от наложили се имена в други области, които от скоро предлагат фотоапарати.

bullet Вземи този с оптичната стабилизация

Сигурен съм, че оптичната стабилизация в определени моменти помага, но в никакъв случай тя неможе да е определяща при избора на фотоапарат, защото други фактори имат значително по-голяма тежест.

bullet Имам такъв фотоапарат от 1 година и съм много доволен, избери него

Е как няма да е доволен човека, като това е първият или вторият му дигитален апарат в живота. Получава се като в приказката с магарето и слепеца. Немогат тези хора да разберат, че за да даваш препоръки и съвети и да отхвърляш друга техника като по-лоша трябва да имаш много опит и много снимки с различни модели, даже и тогава има елемент на субективизъм. Та срещнете ли подобно твърдение даже не го четете докрай, преминете нататък в търсене на съществените мнения.

bullet Не се занимавай с чисто нов DSLR от нисък клас, купи си нещо на старо но по-истинско

Да, това са думи на "старите кучета". Повечето от тях имат достатъчно опит и правят разлика между "пластмаса" и "алуминии", но и тези мнения можете да пренебрегнете със страшна сила. Те гледат от своята позиция и мнението им ,макар и донякъде вярно, неможе да ви помогне в правилният избор.

bullet Ако мислиш да ползваш DSLR само с китовия обектив изобщо не го взимай

Това е твърдение, което винаги ме развеселява. Пак го казват хората снабдени с 4-5 обектива и DSLR апарат, но забравят нещо много важно - ние сме любители и искаме добри любителски снимки, различни от сапунените мехурчета. Трябва да е ясно, че даже с китовия обектив един DSLR от нисък клас ще е в пъти по-добър от който и да е сапунер или турбо-сапунер.

Има и много други "мъдри" мисли, които се изписват но няма смисъл да продължавам, вие сами ще ги откриете и оцените.

4. Примери в снимки от моите два фотоапарата.

За себе си избрах Nikon D40 с китовия обектив 18-55 mm плюс един допълнителен обектив 55-200 mm без оптичен стабилизатор. Умножено по crop фактора на матрицата тази комбинация ми дава покритие на диапазона 27-300 mm приравнено към стандартен лентов апарат. Оборудвах го с необходимите аксесоари като статив, дистанционно, качествена чанта, комплект за почистване на обективи и други. Малко по-късно разбрах, че без "сапунерка" не става и купих Nikon L10. Често ходя в планината при лоши атмосферни условия и не бих рискувал да се скапе скъпия апарат, а все пак трябва да снимам интересни неща. Само три дни след като взех Nikon L10 се качих на връх "Руен" с него при ужасна мъгла и градушка. Отваряйки чантата извадих фотоапарата целия потънал във влага - нищо му няма, работи си, но мога да го жертвам ако се наложи, докато Nikon D40 искам да го запазя.

Освен, че е голяма чантата, пълна със стъклария, смяната на обективите носи допълнително неудобство и риск от влизане на прах в корпуса на апарата, затова без необходимост не сменям обективите. Досега съм направил около 1400 снимки с Nikon D40 и твърдо мога да кажа, че всяко неудобство си струва сравнено с удоволствието от снимането и снимките, направени с него. Не конкретно с този модел, принципно говоря за DSLR. За съжаление най-добрите си попадения няма да ги качвам в интернет пространството, но някои от снимките ще можете да видите с цел сравняване на сапунерка с DSLR апарат. Разбира се, че е пресилено да се каже "сравнение", но поне бегла представа ще добиете за разликата.

Всички снимки са правени в JPG формат без допълнителна обработка с изключение на осветеността на някои снимки и подсилените цветове и контраст на снимката с кръстовете.

bullet Снимка при лоша осветеност в стая без светкавица от статив

Снимка на високоговорител Visaton FRS 8 от разстояние 1.50 m. Лявата снимка е направена при автоматични настройки на Nikon L10 без светкавица. Ясно се вижда така наречения "шум" и загубите на детайли, които са особено дразнещи при снимане на човешки лица. Цветовете също са доста различни.

bullet Снимка при облачно време от ръка

100% crop от снимката на цветето на съседката, направена от 2 метра разстояние без статив. Забелязвате недобрият фокус при Nikon L10, но обърнете повече внимание освен на цветовете и на дълбочината на фокуса при Nikon D40. Характерно за всички сапунерки е, че почти всичко излиза на фокус при снимките - в случай и цветята, и синьото петно и текстурата на терасата биха се виждали ясно ако имах статив. Докато при DSLR апаратите дълбочината на фокуса може да се постигне съвсем различна и само обекта, който се снима да е наистина на фокус. Виждате как даже второто цвете е размито. Тук е момента да спомена, че термина "боке" се ползва за субективна оценка на тази размитост, като "боке" е японската дума за неяснота.

bullet Снимка при слънчево време на сянка от ръка

пециално този пример с Nikon D40 не е много добър, защото беше неудобна позицията на снимане как дивака Пърси дебне врабчетата. Все пак и тук разликата е очевидна. При снимките с Nikon L10 все едно обектива е изцапан с нещо. "Боке"-то се забелязва при сравнението между двете изображения.

Могат да се покажат много други примери, но и тези са достатъчни за да добиете представа за разликите. Ето няколко снимки с Nikon D40 от последната разходка до Осоговска планина.

Не обичам да снимам коне, а когато видя снимка на зелена ливада с коне да пасат по нея се дразня много. Но нямаше как да подмина тези любопитковци, които искаха да проверят какво търся по техните места. В оригинал снимката с кръстовете е бледа и едва загатваща за случващото се. Засиленият контраст и цветовете обаче разкриха пълната красота на сцената.

Тази снимка на едно диво хлапе много ясно показва нещо, което не споменах за DSLR апаратите, нещо, което е твърде важно за да го подмина - бързината. Както си седяхме на масата и пиехме безалкохолно, ядосаният Мартин бръмчеше наоколо и се чудеше как да изкара яда си на някого. Усетих накъде отива работата и грабнах апарата. Секунда след това детето захапа баща си за тениската като че ли се опитваше да го свали на земята. Ако не бях с DSLR апарат, докато определи експозицията, докато фокусира всичко щеше да свърши, но не и този път. Въпреки, че снимката е правена от 3-4 метра разстояние от ръка виждате на дясната картинка колко ясно се различават и най-малките детайли като конците от тениската.

5. Обобщение.

Изборът на фотоапарат е трудна работа, по-точно правилният избор. Форумите вие си ги знаете и тук няма да пиша къде да ги намерите. Задавайте въпроси там, четете, сравнявайте, но знайте, че всичко е субективно. Прекалено субективно за да се има доверие на повечето мнения. Внимателно се вслушвайте в съветите на истинските специалисти, каквито са основателите на форумите. В същото време с лека ръка подминавайте празните приказки на дежурните латерни.

В крайна сметка единствени вие можете да изберете фотоапарат който да ви пасва на изискванията, вкуса, джоба и желанията. Взимате една максимална сума, която сте определили, отивате в някой известен фото-магазин и купувате това, което ви е на сърце.

Оттук нататък всичко е снимане, снимане, снимане ... и от време на време показване по някоя от снимките на останалите. Успех в избора!


Автор:Красимир Методиев
(http://ftp.domainbg.com/tuono/)

 
 

Сподели със всички...

 
Връзки
· Повече за Фото размисли
· Статии от BgFotoNET


Най-четена Статия Фото размисли:
Защо да наемем професионален сватбен фотограф за нашата сватба..?

Рейтинг за Статия
Среднa Оценка: 5
Гласа: 4


Моля, отделете една секунда и гласувайте за тази статия:

Отличен
Много Добър
Добър
Среден
Слаб

Опции

 версия за принтер версия за принтер


Посетете и нашите приятели:
| www.fotolia.com | www.fotokniga.bg | Регистрация на домейни |

Мain website engine code by phpnuke.org All Rights Reserved.
All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters.
Content and images Copyright © 2001 - 2014 by BgFotoNET Ltd. and/or adduced sources. All Rights Reserved.
[ Условия за ползване ] Статистика за сайта [ За BgFotoNET ]
Ако не виждате всичките 16 зони от бяло до черно, калибрирайте мониторът си.